Lichttherapie depressie, wat is dat?

Iedereen heeft zonlicht nodig om goed te kunnen functioneren. Het stimuleert het lichaam voor de aanmaak van bepaalde stoffen. Deze heb je nodig om je zowel geestelijk als lichamelijk goed te voelen. Een (langdurig) gebrek aan daglicht kan zorgen voor geestelijke- en lichamelijke klachten. Lichttherapie wordt veelal ingezet bij winterdepressies, maar is in principe geschikt voor alle soorten depressies. Bij welke depressies wordt lichttherapie ook wel toegepast?

Seasonal Affective Disorder (SAD)

Dit is de officiële term voor een winterdepressie. Het is een seizoensgebonden depressie. Het komt meestal opspelen in de herfst in de winter. Mensen hebben meestal last van vermoeidheid, kunnen zich slecht concentreren, hebben een slecht dag- en nachtritme en hebben last van somberheid. Hoewel de oorzaak voor onderzoekers nog steeds een mysterie is, is het wel bekend dat mensen met dergelijke klachten baat kunnen hebben bij lichttherapie. De achterliggende gedachte is dat je in deze seizoenen te weinig daglicht te zien krijgt. Hierdoor maken de hersenen minder aan van bepaalde stoffen van het functioneren. Het biologische- en immuunsysteem raakt hierdoor uit balans.

Effectieve werking bij depressies

Lichttherapie kan effectief werken bij een winterdip, maar wordt ook wel ingezet bij niet-seizoensgebonden depressies. Bijvoorbeeld bij een burn-out of postnatale depressie. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs net zo goed kan werken als een antidepressiva. Soms worden beide behandelingen ook wel gecombineerd. De bijwerkingen van de medicijnen zullen dan niet toenemen.

Lichttherapie

Je eigen huisarts of behandelend specialist kan je doorverwijzen naar een speciale kliniek. Hier wordt eerst gekeken of je wel geschikt bent om lichttherapie te ondergaan. Bij kwetsbare ogen en bepaalde medicijnen kan het namelijk gevaarlijk zijn. Onder begeleiding van een specialist zal je dan lichttherapie ondergaan. Hoe vaak en hoe lang dit is, is afhankelijk van de soort depressie. De lichttherapie zal in de meeste gevallen aan het begin van de dag worden toegepast. Het is tevens mogelijk om zelf een lichttherapielamp aan te schaffen. Zodoende kun je op elk gewenst moment de lichttherapie ondergaan. Raadzaam is om dit eerst wel te overleggen met je behandeld arts.

Uw aangeraden product: